IMAP eller POP3 – vad bör DU använda?

Av Pixl Webbyrå - 3 maj, 2016

Att ansluta en mailklient till en epostserver innebär ett par olika steg och är inte alltid helt enkelt för någon som aldrig gjort det. När man tvingas välja mellan IMAP och POP3 blir förvirringen ännu större. Här kommer jag kortfattat förklara skillnaderna mellan teknikerna, för att göra ditt val enkelt.

Välj det som passar dig bäst

POP3 och IMAP är två vanliga kommunikationsprotokoll som används för att hämta epostmeddelanden från en server till en epostklient. Vilket du bör använda beror på dina behov, men det bästa alternativet enligt mig är IMAP. Vårt webbhotell stöder båda metoderna så valet är upp till dig.

POP3: Post Office Protocol

POP3, eller bara POP, är en förkortning av Post Office Protocol. När du använder POP för att hämta din epost så kommer meddelandet att raderas från servern och enbart att finnas kvar i din mailklient. Detta innebär att om ni är flera som använder samma epostkonto, eller om du läser och skickar epost från flera enheter, så kommer meddelandet endast att finnas kvar på enheten som anslöt först.

Att meddelandet försvinner från servern är därför vanligtvis inte önskvärt. Om du har ett litet serverutrymme och skickar många stora filer via epost kan det däremot vara en fördel. Annars blir din inkorg kanske full och då kan du inte ta emot fler meddelanden. Använd därför POP3 om:

  • Du enbart behöver läsa din epost från en enhet
  • Du skickar stora filer och riskerar att fylla utrymmet på servern
  • Kan lagra din epost på ett säkert ställe. Om enheten försvinner eller slutar fungera så försvinner din epost om du inte säkerhetskopierat.

IMAP: Internet Message Access Protocol

IMAP står för Internet Message Access Protocol och är det mest populära kommunikationsprotokollet idag. Det är en vidareutveckling av POP3 och introducerar en mängd nya och önskvärda funktioner.

  • Med IMAP kan du ansluta flera olika enheter till mailservern, och synka dina brevlådor. Om ett meddelande blivit läst eller besvarat så syns det i alla enheter som är anslutna till servern.
  • Nya enheter du ansluter till mailservern kommer ladda dina meddelanden automatiskt, vilket gör det enkelt att hantera sin epost från nya enheter.
  • IMAP stöder att du flaggar dina meddelanden som t.ex läst/oläst och stjärnmärkt, och synkar detta mellan enheter. Dessutom stöder det att din mailklient skapar egna flaggor för din epost.
  • Du kan organisera din epost i mappar som synkar mellan dina enheter.

Enda problemet med IMAP är att din mailserver kan få slut på utrymme, samt att det använder mer bandbredd än POP3.

Du ska antagligen använda IMAP

Sammanfattningsvis kan jag säga samma sak som jag inledde med: du bör antagligen använda IMAP. Det är betydligt bättre lämpat för dagens epostanvändande med flera anslutna enheter.

Vill du veta mer?

Skriv ditt namn och telefonnummer så ringer vi upp dig!

Läs mer här